Budapest!

Efter att ha luffat runt i Europa i nästan två veckor och besökt städer som Köpenhamn, Berlin, och Prag bar det av vidare mot sista stoppet, Budapest! 

Fram tills ungefär två minuter efter att vi hade lämnat tågplattformen i Prag skulle man kunnat beskriva vår tågluff som att den gått som på räls. Men som alla resor fick även denna sin äventyrliga dos och vändpunkt: insikten att datorn låg kvar på hotellet i Prag följt av någon typ av magsjuka. Så första dagen i Budapest spenderades mest in bed with FedEx! Budapest tycker jag på många sätt påminner om Prag med sitt kuperade landskap och hur staden delas av med en flod. Gamla vackra delar (dock inte riktigt lika vackra som Prag), mysiga esplanader och iögonfallande vyer.

Men framförallt var det innergårdarna som hade lockat mig till den här staden. Jag hade läst om dessa i en flygtidning(!) och som den locationnörd jag är blev det till leta opp, bli tjenis, och ta sig in i Budapest grannskaper. Visade sig vara ett utmärkt sätt att upptäcka staden på, varvat med lekplatshäng och glassätande!

Lite så här kunde det se ut!

Givet var även att besöka ett av alla Budapest bad, något som kändes som en ganska behaglig avslutning på två veckors tågluffande. Valet föll på vackra Gellert Spa där man fick avnjuta både bad och massage för €25. Enda nackdelen är att Budapest-baden inte är så barnvänliga. Endast blöjfria barn är välkomna, så för vår del blev det till att dela upp besöken och samtidigt få lite egentid.

Boendet föll på Gerlóczy Café & Rooms deLux ett franskt charmerande litet ställe med bistro på entréplan. Efter en utelåsnings-historia (med ungersk låssmed inblandad!) som jag inte ska tråka ut er med blev vi dessutom uppgraderade till flottaste rummet med den mest romantiska balkongen som ni ser här nedan!

Det som var genomgående för vår två veckor på luffen var att vi såg till att leta upp lekparker, glasshak och ha lillans egna rygga packad med leksaker. Och förutom den icke-existerande luftkonditionering på sträckan Prag-Budapest gick själva tågresandet med barn supersmidigt.

Vissa testade dansgolvet på gatorna i Budapest!

Bästa bakelserna hittade vi på Ruszwurm Confectionery!

Eftersom att jag är smått besatt av Google Maps vill jag slutligen dela med mig av två av våra kartor: Prag & Budapest med alla platser som jag skrivit om i detta och tidigare inlägg här på sajten plus lite annat smått och gott.

Nyfiken på fler platser? Här hittar ni fler guider!

Prag

Köpenhamn & Berlin